Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που σχετίζεται με την αξιολόγηση , τη διάγνωση , τη θεραπεία, την επιστημονική μελέτη και πρόληψη των διαταραχών λόγου , επικοινωνίας , ομιλίας , φωνής και κατάποσης. Σε παιδιά και ενήλικες.
Ενίσχυση Επικοινωνίας και Εκφραστικών Δεξιοτήτων
Είναι η επιστήμη που ασχολείται με την προώθηση της υγείας και της ευημερίας μέσω της εμπλοκής σε έργο. Η εργοθεραπεία χρησιμοποιεί το έργο , δηλαδή σκόπιμες δραστηριότητες με νόημα για το παιδί ή τον ενήλικα , με στόχο την επίτευξη του μέγιστου βαθμού λειτουργικότητας και ανεξαρτησίας του στους οκτώ βασικούς τομείς έργου.
Οι 8 βασικοί τομείς έργου :
- Δραστηριότητες καθημερινής ζωής
- Σύνθετες δραστηριότητες καθημερινής ζωής
- Ύπνος - ξεκούραση
- Εκπαίδευση
- Εργασία
- Παιχνίδι & διασκέδαση
- Ελεύθερος χρόνος
- Κοινωνική συμμετοχή
Ανάπτυξη Δεξιοτήτων και Αυτονομίας
Η παιγνιοθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που προσεγγίζει τον ψυχικό κόσμο των παιδιών μέσα από το παιχνίδι τους. Ακόμα και παιδιά που έχουν ελλείμματα στην επικοινωνία τους μπορούν να ενταχθούν σε θεραπεία μέσω παιχνιδιού, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν στην δική τους γλώσσα.
Οι ειδικοί ψυχικής υγείας (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.), μπορούν να ειδικευτούν στην παιγνιοθεραπεία έπειτα από τις βασικές σπουδές τους και να εντρυφήσουν στις τεχνικές και τα υλικά μέσα από την θεωρητική εκπαίδευση, την πρακτική άσκηση και την προσωπική θεραπεία.
Τα παιχνίδια που υπάρχουν μέσα στην αίθουσα της παιγνιοθεραπείας επιλέγονται με βάση την αντιπροσώπευση των τριών σταδίων του παιχνιδιού: Embodiment, Projection, Roles (Αισθητηριακό, Συμβολικό, Ρόλων). Μέσα από την ελεύθερη ενασχόλησή τους με τα παιχνίδια του κάθε σταδίου, και με την παρέμβαση του θεραπευτή όπου κριθεί απαραίτητο, δίνεται η δυνατότητα να επεξεργαστούν τα βιώματά τους, να εξερευνήσουν τον εαυτό και να μπορέσουν να φτάσουν σε ένα επίπεδο όπου η εναλλαγή ρόλων με ευελιξία θα γενικευτεί και στην ζωή τους έξω από το θεραπευτικό πλαίσιο.
Η παιγνιοθεραπεία απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας περίπου από 3 έως 11 ετών, που μπορεί να αντιμετωπίζουν μια ευρεία γκάμα δυσκολιών όπως: αναπτυξιακές δυσκολίες, διαζύγιο, κακοποίηση, δυσφορία φύλου, Δ.Ε.Π.Υ., προβλήματα συμπεριφοράς, χαμηλή αυτοεκτίμηση, διατροφικές διαταραχές, εκλεκτική αλαλία, εκφοβισμό και πολλά ακόμα ζητήματα.
Θεραπεία μέσω του Παιχνιδιού και της Δημιουργικότητας
Η Ψυχολογική Υποστήριξη προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, να επιλύσουν προβλήματα και να αναπτύξουν υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης.
Κατανόηση, Υποστήριξη, και Ενδυνάμωση
Το Ειδικό Παιδαγωγικό αφορά στην παροχή εξατομικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά με ειδικές ανάγκες, βοηθώντας τους να επιτύχουν το μέγιστο της μαθησιακής τους δυναμικότητας.
Εκπαιδευτική Προσέγγιση και Προσαρμοσμένη Μάθηση
Η Συμβουλευτική Γονέων παρέχει πρακτικές συμβουλές και υποστήριξη για να διευκολύνει τους γονείς στην εκπλήρωση του ρόλου τους. Επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των γονέων με τεχνικές και γνώσεις για την ανάπτυξη μιας υγιούς και θετικής οικογενειακής δυναμικής.
Στήριξη και Οδηγίες για Γονείς